Al llarg de 2009 es va afirmant la gestió ciutadana, davant del paper merament burocràtic que estava agafant la gestió cívica, reivindicant-se com una «forma d’entendre la participació de manera directa, eficient, eficaç i transparent que hauria de marcar el model dels contractes». En aquest context l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant l’Institut de Cultura de Barcelona, va posar en marxa l’any 2007 el programa Fàbriques de Creació amb l’objectiu d’incrementar la xarxa d’equipaments públics a la ciutat per donar suport a la creació i la producció cultural. L’Ateneu es va incorporar al programa al llarg del 2010.

La inclusió de l’Ateneu dins de la política de Fàbriques de Creació, va succeir en mig d’unes retallades que cada vegada anaven influint més en l’àmbit de la cultura. L’Ateneu va voler apostar per enfortir les residències de companyies, malgrat la dificultat de falta d’espai que l’expansió de l’àrea de formació comença a fer més patent. Arribats a aquell punt, l’adaptació de l’estructura de l’associació Bidó de Nou barris es va fer basant-se en un equip de professionals al costat d’un grup de persones voluntàries. Durant el primer trimestre de 2009, al llarg de tres assemblees amb una assistència mitjana de 50 persones, es va debatre sobre el projecte Ateneu a partir de 5 eixos: participació, associació, assemblea, òrgan gestor i informació i comunicació. El resultat va ser la creació d’un nou òrgan per aconseguir superar la falta de persones als òrgans polítics: la Gestora de l’Ateneu Popular 9 Barris.

En paral·lel, el tancament del procés participatiu el 2009 és un moment d’inspiració per impulsar iniciatives com les Festes Majors de l’Ateneu, pensades per promoure una major connexió entre les àrees de treball de l’Ateneu.

La bona experiència del 1r intercanvi de les escoles infantils i juvenils amb Stuttgart va animar a repetir. El 2009 l’intercanvi seria premiat pel jurat del BCN Enllaç’09 com el millor intercanvi de l’any. Per donar suport a aquesta activitat i estructurar la participació de les mares i pares de les escoles de circ de l’Ateneu va sorgir el 2010 l’Hampa (Heroica Associació de Mares i pares de l’Ateneu).

El curs 2010 es va començar amb la voluntat de continuar posant a l’abast del barri propostes culturals de qualitat, però és cert que va costar molt seguir el ritme anterior.
La vaga general el setembre de 2010 expressa un malestar general, que al barri es concreta en el tancament definitiu per les mateixes dates del Casal de Joves de Prosperitat a la seva seu del carrer Joaquim Valls.

Al final del període es consolida la doble coordinació basada en una persona per coordinar l’activitat de l’espai i altra per coordinar l’equipament, un canvi necessari per afrontar la següent etapa clau: les obres de remodelació. A la tardor de 2010 es va començar a instal·lar una carpa a l’entrada de l’Ateneu per ubicar l’activitat durant els dos anys següents que van durar les grans obres de remodelació.

El 15è Circ d’Hivern, «Circumstàncies» va donar una nova empenta a la principal proposta de l’àrea de producció del projecte i va ser l’últim que es va fer a l’Ateneu abans de les obres.Mujer