Creiem que és un bon moment per celebrar aquests 40 anys de vida i al mateix temps aprofitar per fer un treball de retrospectiva col·lectiva, de mirada en el temps passat i present per veure com aportem al futur.

No és un caprici, ens interessa conèixer quins han estat els elements determinants per aconseguir que un projecte públic, eminentment col·lectiu, arrelat al territori proper, socialment transversal i eclèctic culturalment, hagi aconseguit, amb el que tenen de complexes aquestes característiques, mantenir-se viu durant els últims 40 anys. I fer-ho sense renunciar als seus orígens i a l’hora en renovació continua i essent compartit per diferents generacions d’activistes socials i culturals.

Posem també en valor, a l’hora de fer aquest treball de memòria, que durant els últims 40 anys han succeït, com no podia ser d’altra manera, fets històrics cabdals: la transició política d’un règim dictatorial a un de més democràtic, això va afectar de manera important als moviments veïnals i les seves organitzacions, la decepció i posterior qüestionament d’aquesta transició política, la descentralització municipal i l’organització per districtes, el naixement dels nous moviments socials que han facilitat re-orientar les lluites socials i les formes d’organització i també la recuperació cultural i artística a la ciutat, entre molts d’altres.

Per molts motius l’Ateneu és un referent en el teixit cultural i artístic no només de Catalunya, sinó a escala estatal i inclús en l’àmbit internacional, i que en la seva historia podem trobar molts elements que ajuden a comprendre millor el desenvolupament de la nostra societat, des d’una perspectiva amplia, que incorpora tant aspectes culturals i artístics com socials i polítics.
Per tot això, la celebració dels 40 anys de l’Ateneu ens sembla una bona oportunitat per fer aquesta feina i volem aprofitar-la.Nike Phantom Vision