Per commemorar el seu vint aniversari, a diferència del que va passar al 10è aniversari celebrat el 1987, el projecte de l’Ateneu no va necessitar reivindicar la seva especificitat davant de la política municipal de Centres Cívics. El 1997 els Centres Cívics ja hi havien substituït en la majoria dels casos les antigues reivindicacions d’Ateneus Populars, amb desigual fortuna. A l’Ateneu Popular 9 Barris, després de dos anys d’intensa activitat per impulsar el seu projecte cultural, aquest cada cop té més força i està més definit amb el circ, el teatre, les activitats infantils, els Diables, el Drac, l’Arxiu històric de Roquetes, el Fòrum d’Acció Cultural, Entorn de la Paraula i les seves poetesses, els tallers, el Lokal… Els números de la revista de l’Ateneu permeten reconstruir una programació vibrant, en clara continuïtat amb el que havia sigut l’any anterior. Artistes coneguts com a Javier Krahe o Miguel Poveda actuen a l’Ateneu, mentre la segona Setmana Poètica a l’abril va permetre gaudir d’uns inoblidables recitals de George Moustaki.

A la tardor la Mostra de Teatre Basc i el 2n Festival de Màgia de Nou Barris omplen de gent l’Ateneu. Com a reconeixement per aquesta labor, es concedeix al 9 d’octubre de 1997 a l’Ateneu el premi Sebastià Gasch, otorgat per la FAD (Foment dels Arts i del Disseny), en la categoria de music-hall i arts parateatrals. En el lliurament es va afirmar que des de la seva fundació l’Ateneu, «ha estat un element definitiu per acollir, agrupar i donar suport a iniciatives, grups professionals i artistes individuals de vital importància per al circ, la música, la dansa, les varietats i el teatre.» Aquell any L’Avalot repeteixen la producció del Circ d’Hivern, amb un espectacle anomenat Fantàstic.

La continuïtat amb els tallers infantils de circ, que es van reprendre el 1995 amb el nou Ateneu, va permetre anar desenvolupant una metodologia pedagògica que contribuiria a covar la idea de crear les bases de l’Escola Infantil de Circ al curs 1997-1998. A partir d’aquest moment, i gràcies al suport de la Gestora i a una subvenció municipal rebuda per Bidó de Nou Barris, l’àrea de formació, que fins llavors havia estat una activitat deficitària, va passar a ser integrada en el projecte de l’Ateneu i les seves activitats anomenades: Taller infantil de Circ i Escola Infantil de Circ de l’Ateneu Popular 9 Barris. D’aquesta manera els professors van començar a cobrar pel seu treball i es va anar desenvolupant un pla d’estudis.

La celebració de les «4es Jornades per l’Autogestió Cooperativa» al maig, permeten anar reconnectant a l’Ateneu amb els moviments socials d’una Barcelona que començava a despertar després de la ressaca post olímpica. L’experiència de 1996, amb l’okupació i desallotjament del Cinema Princesa, impulsa una nova generació de joves rebels que s’aniran organitzant entorn de l’okupació de diversos espais i el moviment antiglobalització, interpel·lant a generacions més veteranes de lluitadors socials. En aquest sentit, un esdeveniment important va ser la celebració al juliol de la II Trobada Intergalàctica per la Humanitat i contra el Neoliberalisme, que va tenir en l’Ateneu una de les seves taules de debat. En l’àmbit de Nou Barris, l’Ateneu va recolzar al novembre les protestes del moviment associatiu contra el nou regidor del districte, Santiburcio, per l’incompliment sistemàtic dels acords de finançament a les entitats que gestionaven equipaments públics i projectes de dinamització infantil i juvenil.

Al mig de tota aquesta activitat sorgeixen debats interns davant la necessitat d’aconseguir un cos associatiu arrelat per tal de consolidar el projecte i donar contingut a l’associació que havia sorgit sense estructura. A una assemblea celebrada el 20 de setembre de 1997 es va impulsar la creació del Consell Associatiu. Els membres del Consell eren persones implicades en la dinàmica de l’Ateneu que es van encarregar de treballar en els eixos de participació, programació, formació. Gestió, infraestructura i relacions i crear les bases d’una forma de funcionar de Bidó de Nou barris que duraria uns anys.Nike Zoom All Out Flyknit