A la fi dels anys setanta, Barcelona bullia amb un vibrant moviment contracultural. L’estiu de 1977 va ser particularment mogut a la ciutat, amb esdeveniments com les Jornades Llibertàries Internacionals celebrades al Parc Güell i al Saló Diana al juliol. En el mes de juny Nou Barris va fer la seva contribució particular a aquesta efervescència cultural barcelonina amb una proposta molt potent i l’Ateneu Popular va decidir celebrar un gran festival per donar a conèixer el seu projecte cultural.

Les 30 hores van ser el major esdeveniment cultural succeït fins avui en aquesta part de la ciutat. Durant els dies 4 i 5 de juny es van succeir actuacions de música, teatre, circ, poesia, espectacles infantils, debats, exposicions i presentació de diversos moviments socials de Barcelona. Convocada oficialment per l’Associació de Veïns Nou Barris, va ser planificada amb mesos d’antelació per nombroses persones organitzades en diverses comissions.

Va ser amb motiu d’aquesta celebració que es va decidir que el símbol del bidó de quitrà fos el de l’Ateneu. També es van pintar unes lletres gegants amb el nom de «Ateneu Popular 9 Barris» a la teulada de la nau. S’ha escrit que durant aquells dies van passar per l’Ateneu 50.000 persones per veure a artistes i grups com Tribu, Born, La Salseta de Poble Sec, Mayte Martin, Germans Poltrona o Xesco Boix.

Al 1978 es va tornar a repetir el festival, amb una mica menys d’afluència de públic, però molta energia igualment. Amb les 30 hores es va demostrar que es podia organitzar un gran festival des de la participació ciutadana, organitzada en assemblees i comissions i també que des de l’Ateneu es podien organitzar esdeveniments amb una dimensió més gran, que atragués a Nou Barris a moltes persones que mai s’hi havien acostat. El seu model va ser replicat en les primeres celebracions de les festes majors de molts barris, combinant espais lúdics amb moments reivindicatius, enfortint culturalment el dinamisme comunitari que havia sorgit de les lluites urbanes.Nike Air max Dominate